,

Film over Anselm Kiefer geeft extra context bij expositie

Bonustip voor wie van plan is om naar de expositie van Anselm Kiefer te gaan: bekijk vooraf even de documentaire van Wim Wenders over de kunstenaar  Deze film is zelf ook een kunstwerk waarbij de grens tussen film en kunst vervaagt.

Je ziet hoe Kiefer aan het werk is op hoge stellages in een gigantisch atelier met gasbranders en andere materialen. Zijn assistenten staan ondertussen klaar met tuinslangen om de boel te kunnen blussen. Op zijn fiets peddelt hij door de enorme fabriekshal. Familieleden van Wenders en Kiefer spelen jongere versies van de kunstenaar op sleutelmomenten in zijn leven.

(tekst gaat door onder de video).

Ik beken dat mijn kennis over Kiefer beperkt was, maar de documentaire geeft een mooi beeld van zijn leven en visie als kunstenaar. Kiefer werd geboren in 1945 en groeide op in de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog. In zijn werk refereert hij ook aan het naziverleden en de Holocaust. In eigen land werd hij daarom lange tijd kritisch beoordeeld.

Werk van Kiefer op de expositie Sag mir wo die Blumen sind.

Kiefer’s werk riep veel discussie op omdat hij controversiële thema’s behandelde, met name de Duitse geschiedenis, het naziverleden en de Holocaust. Hij maakte schilderijen en installaties waarin hij bewust symbolen gebruikte die geassocieerd worden met het Derde Rijk (zoals het geven van de Hitlergroet in vroege foto’s), wat bij veel Duitsers diepe emoties en ongemak opriep. Na de Tweede Wereldoorlog wilden veel Duitsers het oorlogsverleden het liefst vergeten.

De indrukwekkende expositie Sag mir wo die Blumen sind is tot 9 juni te zien in het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam. (Vergeet niet een tijdslot te boeken…) Lees meer op de website van het museum. 

Wil je meer tips lezen over storytelling? Abonneer je dan HIER op mijn nieuwsbrief op Substack.