Deze vijf boeken neem je deze zomer mee op vakantie!

zomerboeken

Welke boeken neem je mee op vakantie? Ik selecteerde een aantal goede zomerboeken: voor wie op zoek is naar iets spannends, moois, humoristisch of inspirerends voor op het strand. Deze zomerse traditie zorgt ieder jaar weer voor veel leesplezier. 

 

  1. De ontdekking van dit jaar is wat mij betreft een vierdelige serie van Corina Bomann: de Waldfriede-Saga. Deze boekenserie over een ziekenhuis in Berlijn, in de periode tussen 1920 en 1950, leverde voor mij een verslavende leeservaring op. En ja, je kunt net als bij de Zeven Zussen laten afschrikken door de mierzoete covers, die inwisselbaar lijken in het genre ‘romantische, historische verhalen’. Bomann onderscheidt zich door de interessante geschiedenis van Berlijn die zij tegen de achtergrond van een liefdesverhaal op subtiele wijze vertelt: de opbouw van de stad na de Eerste en Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld en ook de diepe wonden die de trauma’s achterlieten bij de Duitsers, maar ook de opkomst van het nazisme in de jaren dertig en de steeds kleinere leefwereld van de Joden in de stad en daarbuiten. Tegelijkertijd zijn het ook verhalen over veerkracht en liefde. Een heel actueel en hoopgevende boekenserie, wat mij betreft. Bekijk hier de boektrailer van het eerste deel.
  2. Leon de Winter is wat mij betreft een van de grootste schrijvers van Nederland. Dus mocht je nog nooit iets van hem gelezen hebben, begin daar dan deze zomer mee. Dit jaar las ik Stad van de honden over de gepensioneerde hersenchirurg Jaap Hollander, die sinds de verdwijning van zijn dochter in de woestijn van Israël dolend is. Bijzonder aan het boek is dat De Winter een bij vlagen bizar verhaal vertelt, waarin hij je toch meeneemt. En dat uiteindelijk ook gaat over de onvoorwaardelijke liefde van een ouder voor zijn kind.
  3. Een boek dat afgelopen jaar heel veel indruk op mij heeft gemaakt is Tussen twee werelden van Suleika Jaouad. Let wel: dit is absoluut geen luchtig boek voor bij het zwembad, maar wel een boek dat je bijblijft. Tussen twee werelden kreeg ook internationaal en nationaal lovende recensies. Suleika kreeg op haar tweeëntwintigste de diagnose leukemie. Ze beschrijft in het eerste deel op een indringende manier het verloop van de ziekte en de behandelingen, waaronder een beenmergtransplantatie via haar broer. Over haar ziekteproces schreef ze in de New York Times de column Life Interrupted. Naar aanleiding van die column kreeg ze brieven en mails van lezers wiens leven op een andere manier was onderbroken: door het overlijden van een dierbare bijvoorbeeld. Ook een gevangene die in de cel op de doodstraf wachtte, schreef haar. Suleika maakt een roadtrip door de VS: een reis die helend is door de ontmoetingen en waaruit ze vele lessen trok die ze deelt in het boek. Ik denk dat het een waardevol boek is voor iedereen die wil begrijpen wat voor impact een ziekte heeft, maar ook hoe je jezelf herpakt na een ingrijpende gebeurtenis.
    zomerboeken
  4. Margôt Ros ken je misschien van Toren C, het satirische televisieprogramma over het kantoorleven. Samen met Jeroen Kleijne heeft ze ook een buitengewoon grappige boekenserie geschreven over Agaath. Dus als je op zoek bent naar iets luchtigs, maar ook ontroerends tijdens je zomervakantie raad ik je aan om bijvoorbeeld het eerste deel Zeg maar Agaath te lezen. Agaath zoekt hulp bij het ontruimen van haar villa in Amsterdam Zuid en komt via een advertentie in de supermarkt in aanraking met vakkenvuller Karim. Hij opent een nieuwe wereld voor haar en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Voor wie nog niet genoeg gelachen heeft, kan doorlezen met het tweede deel Agaath gaat viraal.

leestips zomer

  1. Wie De nomade van Anya Niewierra nog niet heeft gelezen, moet dit zeker doen. Een politieke thriller die spannend is en daarnaast ook meer inzicht geeft in de geschiedenis van (Oost-)Duitsland en Rusland/de voormalige Sovjet-Unie. Documentairemaker Olga Liebke woont met haar dementerende vader in het Harz-gebergte. Hij vertelt steeds meer over vreemde jeugdherinneringen die niet stroken met haar eigen kennis over de familiegeschiedenis. Ze gaat op zoek naar het ware verhaal. In het vliegtuig is daar ook nog een ontmoeting met een Belarussische journalist die onderweg wordt gearresteerd (gebaseerd op Roman Protasevitsj). Een spannend en actueel boek.

Wil je jouw organisatie beter in beeld krijgen met sterke content, bijvoorbeeld op social media of je website? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek!