Mijn boekentips voor een ontspannen en leerzame zomer
Welke boeken stop je deze zomer in je vakantiekoffer? Ik selecteerde ook dit jaar een aantal van mijn persoonlijke favorieten. Met deze tips droom je weg, leer je meer en kom je helemaal tot rust.
Carmen Korn, Dochters van een nieuwe tijd
De grote ontdekking van dit jaar waren voor mij de boeken van Carmen Korn. Voor een liefhebber van sterke personages, Duitse geschiedenis en goede verhaallijnen komt hier alles samen. Deze trilogie vertelt het verhaal van vier verschillende vrouwen die met elkaar verbonden zijn. Het eerste boek (Dochters van een nieuwe tijd) start na de Eerste Wereldoorlog en het derde deel (De tijden veranderen) eindigt bijna in deze tijd. Bijzonder is hoe het verhaal aan de hand van de personages ook de Duitse geschiedenis herbergt. De immense impact van de twee wereldoorlogen, maar ook de opbouw daarna, het terrorisme van de Rote Armee Fraktion en de bouw en de val van de Muur. Ik was een beetje triest toen deel drie uit was en ik al deze bijzondere personages, waarmee je vele uren hebt doorgebracht, voortaan moest missen. Gelukkig was daar al het eerste deel van een nieuwe trilogie: En de wereld was jong.
Yuval Noah Harrari, Sapiens (graphic novel)
Dit jaar heb ik ook een aantal graphic novels gelezen en daarvan wil ik er ook twee uitlichten. Eerlijk gezegd was ik in het ‘normale’ boek Sapiens halverwege gestrand. En dat terwijl meerdere vrienden mij dit boek tipten. Overigens besloten deze twee specifieke vrienden ook dat ze vegetariër/veganist werden na het lezen van Sapiens. Zelf ben ik al meer dan dertig jaar vegetariër en dit gegeven intrigeerde mij nogal. Onlangs besloot ik de draad van het lezen weer op te pakken met de gestripte versie van Sapiens en dat leest lekker weg. In het boek wordt kortweg de geschiedenis van de mensheid verteld. Het is inderdaad een boek dat je echt de ogen opent: over hoe de samenleving veranderde van jager/verzamelaar naar een agrarische samenleving. Yuval Noah Harrari stelt vraagtekens bij veel ontwikkelingen. Zijn we er echt zo op vooruit gegaan als mensheid? Hij legt pijnlijke zaken met humor bloot, zoals de omgang met dieren of de rol van vrouwen in de samenleving.
Barbara Stok, De filosoof, de hond en de bruiloft
Barbara Stok is een Nederlandse striptekenares en ze is onder anderen bekend van het verstrippen van het leven van Vincent van Gogh. Ik las haar nieuwste werk over het leven van Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen. Ze zou gaan trouwen met een rijk man, maar ontmoet de filosofoof Crates die als zwerver leeft. Ze raakt in de ban van zijn ideeën, bijvoorbeeld over bezit. Ideeën over bijvoorbeeld minimalisme die ook nu nog erg actueel zijn (hallo Marie Kondo). Een inspirerend verhaal over een vrouw die haar eigen weg gaat en bovendien echt prachtig getekend. Een meesterwerk.
Lucinda Riley, De geheimen van de kostschool
Vorig jaar schreef ik al een blog, een van de populairste van mijn website, over de redenen waarom je de boeken van Lucinda Riley wél zou moeten lezen. Net als velen had ik door de zoetgevooisde kaften het idee dat het hier om een bouquetroman ging. Niets is minder waar. Haar boeken zijn goed geschreven en vaak tegen een interessante historische achtergrond. Maar dat had ik dus al uitgelegd. Helaas in Lucinda Riley vorig jaar overleden. Zij bleek al langer ziek te zijn. Gelukkig kwam er onlangs nog een boek van haar boven tafel: De geheimen van de kostschool. Een spannende detective over een moordzaak op een Engelse kostschool. Ach, wat een lekker boek en wat is het jammer dat Lucinda Riley niet nog meer boeken voor ons kan schrijven. Gelukkig schrijft haar zoon nu deel acht, het slotdeel van De Zeven Zussen, waarin hij eindelijk alle geheimen onthult…..
Had je deze blog of andere stukken van mij over schrijven vorige week al in je mailbox willen hebben? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en jij ontvangt ze dan als eerste! Je krijgt er ook nog een mini videocursus schrijven bij cadeau! Waar wacht je nog op? Kijk hier.