Met sterkte teksten breng je een belangrijk onderwerp tot leven
Hoe kunnen vrouwen elkaar versterken in werksituaties en elkaar op die manier verder brengen? Dat is een thema dat mij de afgelopen jaren steeds meer boeit. Per toeval sprak ik hier over met studente technische informatica Liza Darwesh, tijdens een interview voor de website van de Hogeschool van Amsterdam.
Hoewel de vrouwenemancipatie vergevorderd is, besef ik de laatste jaren steeds meer dat we als vrouwen van ver moeten komen. Als historicus vind ik dit thema intrigerend. Zo lang geleden was het nog niet, dat vrouwen moesten stoppen met werken toen ze trouwden. Dat gold bijvoorbeeld voor mijn oma, die in de jaren veertig haar baan als lerares moest opgeven toen ze in het huwelijk trad met mijn opa. We zien langzaam steeds meer vrouwen in de politiek en in de top van het bedrijfsleven, maar het aantal blijft toch nog sterk achter. Een vrouwenquotum moet hier verandering in brengen.
Sommige vrouwen zien elkaar op de werkvloer als een bedreiging, terwijl ze elkaar juist ook kunnen versterken. Bijvoorbeeld door te zorgen dat andere vrouwen gehoord worden in vergaderingen. Te herhalen wat een andere vrouw zojuist heeft gezegd. Vrouwelijke ministers spraken premier Rutte er vorig jaar op aan dat hij vrouwen niet goed liet uitspreken tijdens vergaderingen. Rutte zou vrouwen eerder afkappen en in de rede vallen.
“Naar aanleiding hiervan spraken de bewindsvrouwen af om elkaar rugdekking te geven. Achter de schermen bespraken ze hoe zij Ruttes interrupties konden pareren. Ze zetten een tactiek in die in de feministische hoek bekendstaat als amplification (echoën). Wordt een vrouw bij een bespreking onderbroken waardoor zij haar punt niet kan afmaken, dan vestigt een andere vrouwelijke collega er de aandacht nog eens op”, aldus een artikel op de website van de NOS.
Meer vrouwen in de ICT
Per toeval sprak ik vorige week met studente Liza van de Hogeschool van Amsterdam over dit onderwerp. Naast het volgen van ingewikkelde vakken over quantum computing, maakt Liza zich hard om meer vrouwelijke studentes te motiveren om ook voor HBO ICT te kiezen. Dit doet ze onder anderen door haar inzet voor Fem IT, een vereniging voor vrouwelijke studentes binnen de HvA. Zelf heb ik een tijd als docent gewerkt bij deze studie en vaak telde het klaslokaal maar een paar vrouwen.
Liza vertelde dat vrouwelijke studentes die als enige vrouw in een klas vol mannen zitten, soms moeite hebben om een vraag te stellen. Ze zijn bang om af te gaan en als dom bestempeld te worden. Liza besloot daarop om deze jongerejaars te helpen met hun huiswerk. Met een mooi resultaat. Ze haalden goede cijfers voor tentamens en de manlijke studenten die daar jaloers naar keken, vroegen deze studentes nu zelf om hulp.
Storytelling als middel
Ik vond het bijzonder om Liza’s verhaal op te tekenen. Ik werk twee dagen per week als freelance redacteur voor het Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie. Door mijn werk als tekstschrijver voor de HvA kan ik zoveel mogelijk laten zien wat voor bijzondere projecten er plaatsvinden binnen het Kenniscentrum, dat zeven onderzoeksinstituten telt. Storytelling dus, over projecten over robots in de zorg, oplossingen voor een duurzame kledingindustrie of bijvoorbeeld quantum computing, waarover ik Liza sprak. Met sterke teksten breng je zelfs de meest abstracte onderwerpen tot leven en kun je belangrijke thema’s aankaarten.
Wil je alvast aan de slag? Vraag hier de gratis minicursus schrijven voor je doelgroep aan. Met daarin drie handige video’s met goede schrijftips. Daarmee abonneer je je gelijk op mijn nieuwsbrief waarin ik iedere maand de beste tips over schrijven en boeken deel.